Other blogs from Anjang Technology thoughts by Anjang

Friday, 20 December 2013

Gendang oefenen

Donderdag avond 19 december zijn we met een groepje pesilats uit Roemond en Weert op de Gendang gaan oefenen. Na de workshop door onze Maleise broeders is het nu zaak dat we zelf aan de slag gaan. En dat ging al best aardig. Helaas beschikken we nog niet over een Maleise gendang set, maar dat mocht gisteren de pret niet drukken.

Iedereen droeg zijn steentje bij en er werd gewisseld tussen het spelen op de Serunai, de Ibu, de Anak en de gong. Bij gebrek aan een echte gong nog door een Kompang ingevuld werd.

En uiteraard werd er ook Silat gespeeld.



Saturday, 7 December 2013

Gendang les in Roermond

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 november was het mogelijk om Gendang les te krijgen van professionele Gendang spelers uit Maleisie.

Gendang - anak


Toen ik hier de eerste keer aan mee deed was ik helemaal overdonderd door de kracht van deze muziek, die in Maleisie gebruikt wordt rijdens officiele gelegenheden, bruiloften en uiteraard bij Silat demonstraties. Bij het horen van de muziek ga je vanzelf bewegen. Wat een fantastisch effect is dat.






Op zaterdag 23 november 2013 was er een workshop waarbij Silat scholen uit heel Nederland aanwezig waren om samen de Maleise gendang en dan specifiek de ritmes van de staat Pahang konden leren. En gaven gurus uit Maleisie en Nederland demonstraties en ook les in hun eigen Silat stijl.

Serunai (fluit)















Zo gaf mahaguru Rob Brandt een workshop Silat Melayu Keris Lok 9, guru Radzwan een workshop Silat Gayong, guru Mazlan een workshop Seni Pencak Silat Sangkar Rewana en guru Ghapar uitleg over Silat Pulut.

Guru Mazlan


Alle aanwezige deelnemers konden hier aan meedoen, terwijl ze begeleid werden door de gendang groep en de leerlingen aldaar.


Guru Ghapar

Groepsfoto met o.a. Pendita F. Drijsen

De bedoeling is dat ze volgend jaar weer komen. Zie er al naar uit!

Friday, 6 December 2013

QR-code voor Silat Melayu Weert

Vandaag is er ter promotie van Silat Melayu Weert, onderdeel van Seni Silat Satria Pusaka een QR-code gemaakt. Deze code is terug te vindenop A4 posters, verspreid in de omgeving van Weert.

Benieuwd wat er staat? Scan hem in en kom een keer kijken!

En hieronder de hele poster.



Monday, 22 July 2013

Uitwisseling met Belgie en Nederland

Tijdens de zomervakantie heeft er in de maand juli een uitwisselingsproject plaatsgevonden tussen Silat scholen in Belgie en Nederland.



Vanuit Antwerpen, Born, Roermond, Geldrop en Weert kwamen pesilats van diverse scholen zoals Manyang Belgie, Pukulan Betwai en Satria Pusaka naar Weert om daar gezamenlijk de tanding en tunggal te trainen. Het was een hele leuke happening die zeker voor herhaling vatbaar is.






Silat laat zien dat nationaliteit of afkomst geen enkele belemmering hoeft te zijn om toch samen te kunnen sporten. Tijdens de uitwisseling is er geoefend op de Silat als sport; wedstrijd (tanding) en als uiting van kunstvorm (seni).

Groepsfoto gezamenlijke Silat training in Weert





Op naar een volgende uitwisseling!

Saturday, 23 March 2013

Mango kweken

Al een tijdje liep ik met het idee om een mangoboom te laten groeien hier in Nederland. Uiteindelijk is het me gelukt. Hoe? Dat beschrijf ik in dit blog.
Allereerst heb je een mango nodig. De ervaring leert dat één meestal niet genoeg is...

Na het opeten van de heerlijke vrucht blijft de pit over.
Schraap de restjes mango er vanaf en zoek de scherpe zijkant van de pit op. Haal heel voorzichtig een scherp mes langs deze kant zodat de pit open splijt.
Let op dat je niet de kern van de pit beschadigd!!



Haal dan de binnenste pit uit het omhulsel. Deze binnenste pit wordt gepoot.


 

Poot de kleine pit in potgrond, zodat er 1 a 2 cm potgrond bovenop de pit ligt.
Maak de grond goed vochtig en houdt dit zo gedurende enkele weken bij kamertemperatuur.
Na 2 a 3 weken begint de pit te kiemen en ontstaat een boompje.



De stam kwam uit een krul omhoog. Hierboven is het proces halverwege. Na 2 dagen is de stam van een open cirkel naar recht gegaan.




Uiteindelijk is de plant goed gaan groeien maar na een paar maanden kwamen er luizen in het blad en is de plant helaas overleden.
Hieronder nog wat andere foto's.

Groot en stevig mago blad.